Turun Kakolanmäen puhdistamo on tyytyväinen Aeromatic-ohjaukseen

”Kyllä saavutettuihin tuloksiin täytyy olla tyytyväinen”, kommentoi Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki Kakolanmäen puhdistamolla käytössä olevaa ilmastuksen Aeromatic-ohjausta. Turun Seudun Puhdistamon ja Envienon yhdessä kehittämä ilmastuksen ohjaus on säästänyt sekä ilman puhallukseen käytettävää sähköenergiaa että parantanut Aeromatic-linjalla kokonaistypenpoistotehoa.

Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki Kuva © Jere Anttila / Turun seudun puhdistamo Oy

Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki
Kuva © Jere Anttila / Turun seudun puhdistamo Oy

”Ohjaus on tällä erää käytössä yhdellä neljästä puhdistuslinjasta, mutta suunnittelemme nyt sen käyttöönottoa koko puhdistamolla”, Levomäki jatkaa. Ohjauksen teho perustuu suoraan ilmastuksesta mitattavan ammoniumtyppipitoisuuden mukaiseen säätöön. Tämän tiedon perusteella automaatio säätää itsenäisesti ilmastustilavuutta ja ylläpitää aina optimitason hapen määrälle. Tämä tarkoittaa, että happipitoisuus vaihtelee välillä 0,4 – 3,5 mg/l, kun perinteisellä ohjauksella pyritään ylläpitämään hapen pitoisuus vakiona.

Käyttöönotto ja testaus alkoivat alkuvuodesta. Ensimmäinen kuukausi seurattiin ennen kaikkea mittarin luotettavuutta ja mittaustarkkuutta. Huoli oli turhaa ja sensorin todettiin toimivan yhtä luotettavasti kuin rinnalla toimivat happisensorit. Sen jälkeen haettiin puhdistamon prosessiin istuvat parametrit ja tuloksia alkoi tulla nopeaan tahtiin. Parhaimpina viikkoina Aeromatic-linjalta lähtevän veden kokonaistyppipitoisuus on yli 21 % matalampi kuin muiden linjojen, jotka nekin ovat hyvin suorituskykyisiä linjoja.

”Tavoitteenamme on aina jatkuva parantaminen ja tuntuu hyvältä olla edelläkävijä tällä saralla”, toteaa Levomäki haastattelun lopuksi.

Aeromatic-ohjauksen käyttöönottoa ja sen tuloksia esiteltiin toukokuussa Turussa pidetyillä Vesihuoltopäivillä (lue juttumme) ja tullaan esittelemään myös puhdistamonhoitajien superkoulutuspäivillä 8.10. Eurassa sekä Pohjoismaisessa jätevesikonferenssissa NORDIWA:ssa 4.-6.11. Bergenissä.

Aeromatic-ohjauksen esittely verkossa: www.envieno.com/aeromatic