Vesiuutisvuoto-blogi vesialan trendeistä ja kuumimmista puheenaiheista!

Niina istuu
 

Ympäristöystävällinen uuden vuoden tavoite

Vuoden vaihtuessa kuulee läheisiltään kahdentyyppisiä lauseita. ”Ensi vuonna mä lupaan laihtua kymmenen kiloa, alkaa karkkilakon ja liikun joka päivä. Aloitan heti huomenna!” tai sitten ”En tee mitään lupauksia, en oo koskaan tehny, enkä koskaan tee, pöh!”. Itse olen vaihdellut näiden kahden vaihtoehdon välillä vuosien varrella ja todennut, että molemmat tavat ovat huonoja. Pelkkä lupausten laukominen on ihan tyhjästä, mutta toisaalta taas uuden vuoden lupausten dissaaminen vapauttaa liikaa vastuusta pohtia asioiden nykyistä tilaa. Ja erityisesti sitä tilaa, mihin haluaisi päästä! Jokin välimalli tai uusi ajattelutapa olisi siis paikallaan.

YLE:n sivuilla oli toimittaja Heidi Konosen mainio juttu ”Tänä vuonna lupaan…” , jossa kehoitetaan höhhöisten lupausten sijasta asettamaan selkeitä tavoitteita. Haastateltavana ollut Merja Lindroos kertoo:

”Lupaus on vähän kuin sopimus, jossa ei ole allekirjoituksia. Ihmisen luonteeseen kuuluu se, että haluaa kehittyä, viisastua ja mennä eteenpäin. Jos ei tee mitään, tulee olo että junnaa vuodesta toiseen samassa tilanteessa. Lupailu jää haahuiluksi haaveiden maailmaan, joten konkretisointi kannattaa asian eteen tehdä”.

Vuosi sitten kirjoitin Vesiuutisvuoto-blogiin jutun ”Ympäristöystävälliset uuden vuoden lupaukset”. Koska ne oli julkisesti ylös kirjoitettu, olivat ne ehkä astetta höttöisimpien lupausten yläpuolella. Heidi Konosen juttu inspiroi minua viemään lupausten pohdinnan pikkaisen pidemmälle. Itse asiassa siirtyä kirjaamaan lupausten sijasta tavoitteita. Ai, miten niiden vuoden 2013 lupausten kanssa sitten kävi? Nooh, olen edelleen aikamoinen suihkutteluhirmu ja hiuksiakin on tullut värjättyä. Mutta lupausta ”Tutustun ja testaan luonnonmukaista ja tuoksutonta kosmetiikkaa sekä pesuaineita” olen kantanut ajatuksissani koko vuoden. Sen avulla olen vähentänyt kosmetiikan, erityisesti meikkien, käyttöä reilusti ja vaihtanut pesu- ja puhdistusaineita luontoystävällisempiin tuotteisiin. Eli jotain tuli oikeasti saavutettua!

Mutta mihin suuntaan jatkaa tästä?

Tavoitteiden asetannassa olen havainnut kolmen asian olevan tärkeitä:

1. Muutokseen tähtääviä tavoitteita saa olla kerralla korkeintaan kaksi. Parasta on, jos pärjää yhdellä. Viime vuoden lupauksissani oli se ongelma, että niitä oli kolme kappaletta. Kuten tuloksista huomasi, siinä oli kaksi liikaa. Tänä vuonna olen viisaampi ja valitsen taisteluni paremmin!

2. Tähtää korkealle, mutta ole realisti. Tavoitteen on oltava sellainen, että siihen pitää oikeasti panostaa ja tehdä työtä, mutta se ei saa olla yltiöoptimistinen. Omalta osaltani tämä olisi vaikkapa: ”Tänä vuonna en käytä ollenkaan omaa autoa vaan liikutan itseäni julkisilla kulkuneuvoilla ja (olemattomalla) lihasvoimallani.” Tavoite on kuollut ja kuopattu jo syntyessään.

3. Aseta tavoitteelle numeerinen arvo. Mitattavissa oleva tavoite motivoi, tulokset on helppo todentaa ja tavoite on helppo jakaa etapeiksi. ”Tavoitteeni on lisätä liikunnan määrää” ei ole vielä riittävä. ”Tavoitteenani on syyskuussa juosta 10 km alle 40 minuutin aikaan” on jo mahdollista saavuttaa.

Näiden kolmen tekijän pohjalta,minun ympäristöystävällinen tavoitteeni (HUOM. vain yksi) vuodelle 2014 on:

Joulukuuhun 2014 mennessä jokainen taloudessamme käytetty pesu-, puhdistus-, tai kauneudenhoitotuote on ekologisesti valmistettu ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittava.

Edellisestä listasta jäi uupumaan vielä yksi tärkeä pointti tavoitteiden asetannassa. Ilmoita tavoite julkisesti. Näin se pysyy mukana ajatuksissasi ja mahdollistaa suurienkin muutostavoitteiden onnistumisen.

Tavoiterikasta uutta vuotta!

Artikkelia ei voi kommentoida.