Vesiuutisvuoto-blogi vesialan trendeistä ja kuumimmista puheenaiheista!

Niina istuu
 

Eläintyövoimaa Pietarin jätevedenpuhdistamolla

Tätä kirjoittaessani olen junassa matkalla Pietarista Helsinkiin. Minulla oli kunnia päästä tutustumaan Pietarin lounaiseen jätevedenpuhdistamoon, jonka suunnittelusta ja rakentamisesta on kiittäminen meitä suomalaisia. Hyvä me! Puhdistamo oli kyllä todella vaikuttava ja yksi hienoimmista puhdistamoista, jossa olen koskaan vieraillut. Omituisen hassujakin asioita sattui kohdalle…

Vaikka puhdistamo itsessään oli melkoisen länsimainen, oli siellä myös asioita, joihin en ole kotikonnuilla törmännyt. Suurin hämmästyksen aihe oli eläintyövoiman hyödyntäminen. Tässä kohtaa joku jätevedenpuhdistuksesta tietävä väkäleuka voisi tietenkin irvailla, että eikös bakteerit siellä puhdistamolla hoida jäteveden puhdistuksen. Totta, eräänlaista eläintyövoimaa sekin.

Pietarissa on kuitenkin valjastettu hyötykäyttöön koirat, etanat, kalat ja ravut. Puhdistamolla taitaa olla töissä enemmän eläimiä kuin ihmisiä. Varsinaista halpatyövoimaa siis!

Olen lähestulkoon Venäjä-neitsyt, sillä kyseessä oli vasta toinen reissuni maahan. Mutta selväksi on käynyt se, että passia kannattaa kantaa koko ajan mukana, joka paikkaan tarvitaan leimallisia lupapapereita ja vartijoita vilisee joka puolella. Lounaisella jätevedenpuhdistamolla vartijoista suurin osa, itseasiassa 40 kappaletta, jolkottaa neljällä jalalla. Kaksijalkaiset tosin huolehtivat passien ja papereiden syynäämisen. Vielä ainakin.

Valtava puhdistamoalue on kokonaan aidattu ja varustettu lisäksi piikkilangalla. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan koirat vartioivat aitaa koko matkalla. Kysymys tietty kuuluu, että kuka hullu haluaisi vapaaehtoisesti tulla alueelle, jossa puhdistetaan noin 700 000 tuhannen ihmisen paskavedet. Paikka nyt ei varsinaisesti ole mikään Palm Beach. Mutta jos nyt aiot lähteä murtopuuhiin, niin ota mukaan koiranmakkaraa vartijoiden hämäämiseksi.

Koirien tehtävä on aika suoraviivainen ja ymmärrettävä, mutta mitä ne kalat, etanat ja ravut sitten tekevät?

No, niitä käytetään ns. biomonitorointiin eli eläimistä seurataan erilaisia asioita, jotka indikoisivat myrkyllisten tai haitallisten aineiden olemassaoloa. Jotkin etanalajit esimerkiksi ovat hyvin herkkiä happipitoisuuden muutoksille. Pietarin puhdistamolla niitä onkin sijoitettu sellaisiin paikkoihin, joissa voi esiintyä prosessista karanneita vaarallisia kaasuja, kuten hiilidioksidia tai metaania. Jos etanoita alkaa kupsahtelemaan, kannattaa kaksijalkaisten ottaa jalat alleen.

Kalat ja ravut taas työskentelevät  ihan prosessin loppupäässä; ne monitoroivat puhdistetun jäteveden laatua. Kalojen liikkeitä seurataan kameroin ja tietokoneohjelma analysoi niiden liikkeitä. Jos liikkuminen vähenee tietyn rajan alle, antaa laitteisto hälytyksen. Silloin vedessä on jotain haitallista ainetta, joka vaikuttaa kalojen käyttäytymiseen.

Rapujen työpiste on siinä kalojen vieressä. Niihin on kiinnitetty anturi, joka mittaa eläinten sydämen sykettä. Monitorista voi seurata käyrän pompsahtelua. Jos ravut stressaantuvat vedessä olevien haitallisten aineiden vuoksi, voi sen kuulemma nähdä sykkeen muutoksesta.

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoista, omituista, erikoista ja huvittavaa. Tiesin kyllä, että kanarialintuja on otettu mukaan kaivoksiin, koska ne reagoivat jo vähäisiin myrkkykaasuvuotoihin. Kun linnut kupsahtivat, tiesivät kaivosmiehet paeta maan päälle turvaan. Biomonitorinti jätevedenpuhdistamolla oli minulle kuitenkin aivan uutta. Siitä, onko tarkkailusta ollut mitään apua, ei kylläkään kerrottu mitään. Tekniikka on kuulemma vasta testauksessa. Jään siis odottamaan tuloksia…

Lisää Pietarin lounaisen puhdistamon biomonitoroinnista löytyy täältä.

Artikkelia ei voi kommentoida.