Vesiuutisvuoto-blogi vesialan trendeistä ja kuumimmista puheenaiheista!

Niina istuu
 

Kaivo ei ole sammakon koti kultainen

Luinpa tässä mielenkiintoisen jutun siitä, miten  “Sammakko kaivossa pitää lääkärin loitalla”. Jutussa esiteltiin kansanperinteeseen perustuvaa tutkimusta, jossa todettiin, että sammakon iho erittää peptidejä, joilla on bakteereja tuhoavia vaikutuksia. Kuuluvatko sammakot siis hyvälaatuiseen kaivoveteen? NO EIVÄT KUULU! Jos kaivossasi on sammakoita, ei vettä ole turvallista juoda.

Nyt kun terminen kevät wapun kynnyksellä vihdoin on alkanut, on aika varautua kevään ja kesän suureen muuttoliikkeeseen kesäasunnoille ja -mökeille. Suomessa oli vuoden 2011 lopussa lähes puoli miljoonaa kesämökkiä. Useissa niistä vesilähteenä on myös oma kaivo. Ennen kaivon ottamista käyttöön talven jälkeen, on hyvä käydä läpi tsekkauslista, jotta voidaan varmistua siitä, ettei vettä juodessa sairastuta.

  • Tarkista, ettei kaivossa ei ole sammakoita. Myös muut elävät olennot, kuten hiiret, myyrät, päästäiset, käärmeet, oravat ym. ovat pannassa.
  • Jos kaivosta löytyy eläimiä tai niiden raatoja, ÄLÄ JUO VETTÄ! Tämä on merkki siitä, että kaivon rakenteessa (esim. kannessa tai tuuletusputkessa) on aukkoja, joista eläimet pääsevät kaivoon. Tarkista rakenteet ja huolehdi, että kansirakenteet ja kannen läpiviennit ovat tiiviitä. Ennen kaivon käyttöä vesi on desinfioitava mahdollisten bakteerien poistamiseksi.
  • Jos kaivon vesi on omituisen hajuista, makuista tai väristä, kannattaa ottaa vedestä näyte ja lähettää se tutkittavaksi laboratorioon. Kaivovedestä kannattaa kolmen vuoden välein mitata bakteerien määrä, pH, väri, sähkönjohtavuus, sameus ja permanganaattiluku. Kuuden vuoden välein on hyvä teettää laajempi analyysipaketti. Vesinäytteitä tutkivat laboratoriot neuvovat näytteenotossa ja analysoitavissa aineissa.
  • Keväällä on hyvä myös tarkistaa, että kaivoa ympäröivä maaperä viettää poispäin kaivosta. Jos kaivo sijaitsee kuopassa, valuvat sade- ja sulamisvedet kaivolle päin ja voivat päästä kaivoon pilaamaan veden.
  • Kaivon tuuletusputken päässä on aina oltava verkko, joka estää eläimien ja roskien pääsyn kaivoon. Keväällä on hyvä puhdistaa verkko sekä tuuletusputki. Jos vesi haisee ummehtuneelle tai rikkivedylle, on se merkki siitä, että kaivon tuuletus ei toimi tai se ei ole talven aikana toiminut.

Näillä muutamalla ohjeella pääsee jo pitkälle kaivon keväthuollossa. Suomen Ympäristökeskuksen sivuilta www.ymparisto.fi/kaivot löytyy muhkea tietopaketti kaivoista, niiden rakentamisesta ja huollosta. Niihin on jokaisen kaivonomistajan tai kaivoa suunnittelevan syytä tutustua. Näin myös kesämökeillä saadaan nauttia vettä turvallisin mielin.

Artikkelia ei voi kommentoida.