Vesiuutisvuoto-blogi vesialan trendeistä ja kuumimmista puheenaiheista!

Niina istuu
 

Teksasilaisista hanoista virtaa pian kierrätettyä jätevettä

Tekniikka&Talous-lehti julkaisi pari päivää sitten uutisen siitä miten Teksasissa aletaan juoda kierrätettyä jätevettä (lue juttu tästä). Teksasia vaivaa kuivuus ja sen järvien pinta on tippunut alle 40 % normaaliin kapasiteettiin verrattuna. Jotta ihmisille saadaan juomavettä, on siis ryhdyttävä toimiin. Ja mikäpäs sen parempi veden lähde kuin ihmisten itse tuottamat jätevedet! Suunnitteilla on, että jatkossa Wichita Fallsissa jätevettä puhdistettaisiin päivittäin 7,5 miljoonaa litraa suoraan talousvedeksi. Idea ei sinänsä ole uusi vaan jäteveden juomavesikäyttöä on tutkittu pitkään erityisesti Yhdysvaltojen kuivimmissa osavaltioissa kuten Teksasissa ja Kaliforniassa.Jätevettä käytetään myös epäsuorasti juomavesikäyttöön kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Puhdistetut jätevedet nimittäin puretaan yleensä pintavesiin, joista monet vesilaitokset ottavat raakavetensä juomaveden valmistusta varten. Saksassa sijaitsevan Rein-joen vesi käytetään kuulemma ainakin viisi kertaa ennen kuin se laskee Pohjanmereen. Jäteveden suora juomavesikäyttö on kuitenkin tähän asti ollut erittäin harvinaista. Vaikka jäteveden puhdistaminen juomavedeksi on teknisesti mahdollista, on kuitenkin pidettävä mielessä, ettei juomavesi saa aiheuttaa vaaraa ihmisten terveydelle. Pari ongelmakohtaa tästä aiheesta tuli mieleeni:

1. Miten taataan veden hygieeninen taso myös laitoksen ongelmatilanteissa? Jätevedessä on jos jonkimmoista tautia aiheuttavaa pikku eliöitä. On bakteereja, viruksia ja alkueläimiä. Kaikkia näitä on jätevedessä sellaisia määriä, ettei tarvitse päästää montakaan tippaa puhdistamatonta jätevettä kurkustaan alas, kun voi olla varma, että seuraavat tunnit tai päivät kuluvat vankasti posliinia halaillen. Toki suurin osa pöpöistä saadaan puhdistamalla ja desinfioimalla pois tai vaarattomiksi, mutta mitä jos puhdistusprosessi ei jostain syystä toimi  eikä tätä huomata ajoissa? Tässä on suuri vaaran paikka laajamittaisille epidemioille, joista voi jäädä ihmisille pitkäaikaisia sairauksia tai vaivoja.

2. Miten poistetaan jäteveden sisältämien kemikaalien aiheuttamat terveysriskit? Jäteveteen päätyvät kaikki ne aineet ja tuotteet, joita me päivittäin käytämme joko sisäisesti tai ulkoisesti. Lisäksi ihmiset erittävät ihan luonnostaan hormoneja (kuten estrogeeneja tai testosteronia), jotka päätyvät vessakäyntien yhteydessä viemäriin. Koko tämä kemikaalicoctail päätyy sitten jätevedenpuhdistamoille eikä niiden poistaminen olekaan mikään pala kakkua. Ja aina on vaarana, että jotain kuitenkin pääsee läpi. Erityisenä vaarana on hormonit ja sellaiset aineet, jotka voivat ihmisten kehossa vaikuttaa hormonien lailla. On siis pystyttävä takaamaan, ettei ajan saatossa päädytä sellaiseen tilanteeseen, että esimerkiksi lisääntymiseen liittyvät ongelmat juontaisivat juurensa jätevedestä puhdistettuun juomaveteen.

Jäteveden puhdistaminen juomavedeksi on siis teknisesti mahdollista, mutta siihen liittyy terveysvaaroja, joiden vaikutukset tulee punnita erittäin tarkkaan. Ihminen ei kuitenkaan tule toimeen ilman juomavettä ja jostain se vesi on revittävä, jos luonto ei sitä muuten tarjoa. Tosin Yhdysvalloissa puhtaan veden kulutus kotitalouksissa on keskimäärin yli 400 litraa vuorokaudessa, kun esimerkiksi Suomessa vastaava luku on noin 155 litraa. Eli ehkäpä kulutustottumuksissakin olisi parantamisen varaa.

 

Artikkelia ei voi kommentoida.