Vesiuutisvuoto-blogi vesialan trendeistä ja kuumimmista puheenaiheista!

Niina istuu
 

Mikä uutinen on kuvien takana?

Ajattelin tässä Vesiuutisvuoto-blogissa matkia sitä ihan oikeaa Uutisvuotoa. Ohjelmassahan on (tai ainakin oli joskus, kun itse vielä ohjelmaa aktiivisemmin seurasin) osio, jossa pitää arvata, mihin uutiseen neljä esitettyä kuvaa liittyy. Tässä teille neljä kuvaa. Mihin ympäristöaiheiseen uutiseen tai uutisiin kuvat liittyvät?

4 kommenttia artikkeliin “Mikä uutinen on kuvien takana?”

 1. Otto Järvinen
  6.2.2013 14:58

  Kaikki neljä kuvaa liittynevät tavalla tai toisella paljon mediassa pinnalla olleeseen yritysvastuuseen. Lisäksi kuvia voidaan liittää useammallakin tavalla eri uutisiin. Kaksi ylintä kuvaa voitaisiin liittää toisiinsa esimerkiksi ympäristölle vaarallisten aineiden käsittelyyn arktisilla alueilla.
  Tarkemmin kuitenkin niin että tämä mustahousuinen herrasmies pääkallomerkin kera viitannee arktisten alueiden öljyntorjuntasopimukseen, joka on saanut paljon negatiivista palautetta mm. olemattomista valmiuksista torjua vakavaa öljyonnettomuutta.
  Tunturimaisemaa esittävä kuva viitannee Sotkamo Silver kaivosyhtiön ympäristöluvan mahdolliseen ratkaisuun. Myös pelko kaivostoiminnan haitoista mm. Ylläksen ja muun Lapin matkailutoimintaan on ollut puheenaiheena.
  Mitä taas kahteen alempaan kuvaan tulee, niin ne esittävät varmastikin vesivoiman ja patorakentamisen ympäristövaikutuksia. Alaoikealla oleva karhun kuva on selvästi kiertoilmaus lohelle ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksille velvoittaa vesivoimayhtiöitä turvaamaan vesistöjen moninaiskäyttöä. Esimerkiksi Saimaalla elävän järvilohen suojeluun tällä tulee olemaan suuri vaikutus. Myös alavasemmalla oleva joki, jossa virtaama on selvästi pienentynyt, voisi viitata tähän. Veden värin perusteella tässä on kuitenkin enemmän kyse sedimenteistä, eli konsulttiyhtiö Pöyryn saamasta valituksesta Laosissa Mekongiin rakenteilla olevan Xayaburin padon ympäristövaikutusten arvioinnin puutteista. Valtavalla patohankkeella tulee olemaan vaikutuksia mm. sedimenttien ja ravinteiden liikkeisiin Mekong -joessa, johon miljoonat ihmiset turvaavat elinkeinonsa. Valituksen mukaan Pöyry on rikkonut OECD:n monikansallisten yritysten toimintaohjeita kestävän kehityksen, ihmisoikeuksien ja ympäristön osalta. Lisäksi Pöyryä on syytetty myös eturistiriidasta, koska se on myös mukana valvomassa patohankkeen teknistä toteuttamista.

  Eli lyhyesti vastauksena:
  Yleisesti: Yritysvastuu
  Ylävasen: Arktisten alueiden öljyntorjuntasopimus
  Yläoikea: Lapin kaivosteollisuus ja matkailu
  Alavasen: Pöyry ja Xayaburin patohanke
  Alaoikea: KHO:n päätös vesivoimayhtiöiden velvollisuudesta turvata vesistöjen monikäyttöä

  Lisäksi, hieman aiheen vierestä, voisin ihmetellä että miksi Pöyryn vastine näille valituksille on salainen? Se ei mielestäni ainakaan edistä hyvän yritysvastuu -kuvan antamista julkisuuteen.

  – Otto Järvinen

  • 6.2.2013 20:31

   Hei Otto ja kiitos paljon kommentistasi ja veikkauksesta! Vastauksesi oli niin tyhjentävä ja perusteellinen, että melkein halusin omia sen itselleni. Hävettää melkein myöntää, että kuvien taustalla on paljon populäärimpi aihe, josta uutisoitiin laajasti vuonna 2012. Kuvat ehkä symboloivat enemmän sanoja kuin yksittäisiä uutisia. Tosin yritysvastuu kyllä minunkin mielessäni olevaan uutiseen sopii vallan mainiosti. Haluaisitko veikata uudelleen?

   -Niina

 2. Tuomas Pelto-Huikko
  7.2.2013 09:00

  Sepon joukkue tietää: sehän on Talvivaara. Ylävasemmassa kuvassa komeilee perä, eli Pekkaan viitataan. Yläoikea on vaaramaisema talvella. Alavasen kuva on laskuoja, lieneekö ennen kalkitusta. Edelliseltä vastaajalta kopioituna voisi todeta, että alaoikea on kiertoilmaisu loheen, joka kärsii purkuvesistöjen pH:n laskusta. Tai sitten karhu viittaa vuoto-ongelmien myötä haaskalle kerääntyneisiin kauhistelijoihin.

  • 7.2.2013 12:24

   Kiitos, Tuomas, vastauksestasi! Onnittelut, olet aivan oikeassa! Tuo karhun kuvasta keksimäsi viittaus haaskalle kerääntyneisiin kauhistelijoihin oli hieno oivallus. Asiaa tosiaan jaksettiin kauhistella jonkin tovin. Nyt se on tietenkin jo eilisen uutinen ja ihmisiä kiinnostaa ihan muut jutut. Vaikka eihän ne ympäristöhaitat sieltä mihinkään ole kadonneet.

   Oma ajattelumallini oli hieman yksinkertaisempi (tai naisen logiikalla siis yksinkertaisempi). Elikkäis näin: talvinen kuva viittaa siis Talveen ja karhun kuva vaaraan eli Talvivaara. Herrasmies komeissa sukkahousuissaan viittaa myrkkypäästöihin ja kuva joesta vesistöön. Eli ”Talvivaaran myrkkypäästöt vesistöön” oli se ihan perimmäinen ajatukseni. Kiitos Olli ja Tuomas osallistumisesta ja blogini seuraamisesta!

Artikkelia ei voi kommentoida.