Vesiuutisvuoto-blogi vesialan trendeistä ja kuumimmista puheenaiheista!

Niina istuu
 

Onko deodorantissasi UV-suoja?

Yllättävän monet kosmeettiset tuotteet sisältävät kemiallisia UV-suoja-aineita. Kesäkuumalla auringon porottaessa onkin ymmärrettävää, että suojaamme ihomme aurinkorasvoilla. Mutta marraskuun hämäryydessä näiden aineiden läästriminen iholle (tai hiuksiin) on aivan turhaa. Rasitamme kehoamme ylimääräisillä kemikaaleilla ja lisäksi monet kemialliset UV-suoja-aineet ovat ympäristölle haitallisia. Ne häiritsevät kalojen hormonitoimintaa sekä kertyvät eliöihin. Lisäksi monet niistä ovat huonosti biohajoavia ja läpäisevät jätevedenpuhdistuksen.

Tein nopean tsekkauksen omaan kosmetiikkakaappiini. Yhdestä hiustuotteesta löytyi Ethyl methoxycinnamate-nimistä yhdistettä. Pullon kyljessä ei ole mitään mainintaa siitä, että tuote sisältää UV-suojan. En totisesti sellaista näillä keleillä, jos muutenkaan, tarvitse. Benzyl salicylate –nimistä ainetta löytyi hiusvahoista sekä deodoranteista. Ottaen huomioon, että kainalot ovat ihmisvartalon kaikkein hankalimmin auringolla poltettavia alueita, en uskoisi UV-suoja-aineen olevan niissä tarpeellinen. Myönnettäköön, että kyseistä kemikaalia käytetään myös hajusteena, joka lienee tässä tapauksessa aineen ensisijainen käyttötarkoitus. Tosiasia kuitenkin on, että molemmilla aineilla on todettu olevan hormonaalisia vaikutuksia ympäristössä.

EU:ssa sallittuja UV-suoja-aineita on 159 kappaletta. Kaikki aineet eivät toki ole ympäristölle haitallisia.

Tässä lyhennetty lista todistetusti haitallisista UV-suoja-aineista (ks. esim. Kunz and Fent 2006):

– Benzophenone-1

– Benzophenone-2

– Benzophenone-3

– 4-Methylbenzylidene camphor

– Octocrylene

– Ethyl methoxycinnamate (voidaan käyttää myös nimeä: Ethylhexyl methoxycinnamate)

– Benzyl salicylate

Luettelon nimet on ns. INCI-nimiä (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) eli näillä nimillä aineet löytyvät puteleiden kyljistä.

UV-suoja-aineilla on tarkka tehtävänsä suojata ihoamme palamiselta. Aurinkorasvat ovat tätä tarkoitusta varten. Niiden lisääminen muuhun kosmetiikkaan on tarpeetonta ja kuormittaa ympäristöä. Tarkista kosmetiikkakaappisi sisältö ja karsi sieltä näitä turhia kemikaaleja sisältävät tuotteet!

2 kommenttia artikkeliin “Onko deodorantissasi UV-suoja?”

Artikkelia ei voi kommentoida.