Vesiuutisvuoto-blogi vesialan trendeistä ja kuumimmista puheenaiheista!

Niina istuu
 

Makeat vai keinotekoisesti makeat vedet?

Jos jostain syystä vältät tavallista sokeria eli sakkaroosia, mutta et halua luopua makeista elintarvikkeista, olet varmasti törmännyt ns. energiattomiin makeutusaineisiin. Näitä ovat esimerkiksi sakariini, syklamaatti, asesulfaami K, aspartaami, sukraloosi, taumatiini, neohesperidiini ja stevia.

Yhteistä niille kaikille on, että niitä löytyy tuotteista, joissa lukee “light”, ja joskus myös sellaisista tuotteista, joissa lukee “ei lisättyä sokeria”. Ne ovat 30 – 2000 kertaa makeampia kuin tavallinen sokeri, mutta sisältävät tuskin kaloriakaan. Laihduttamisen luvatussa maailmassa sekä diabeteksen yhä lisääntyessä makeutusaineiden kulutus on kasvussa. Mutta “laittikokiksen” juotuamme eivät makeutusaineet imeydykään kudoksiimme ikuisiksi ajoiksi. Ne päätyvät pissan mukana viemärivesiin ja edelleen jätevedenpuhdistamoille. Kun ne eivät sielläkään poistu, niin vesistöissähän ne sitten lopulta iloisesti uiskentelevat. Ainakin asesulfaamia ja sukraloosia on löydetty jopa pohjavesistä (Wolf ym. 2011). Pitäisikö siis puhua makeiden vesien sijaan keinotekoisesti makeista vesistä?

Uusimpana makeutusaineiden listalla on stevia. Sen mainostetaan olevan täysin luontainen makeutusaine. Stevioglykosidi on luonnosta eristetty, kun taas muut makeutusaineet ovat synteettisiä. Tämänkaltainen luonnonmukaisuus ei silti tee siitä vaaratonta ihmisille tai ympäristölle. Onhan kärpässienikin täysin luonnon tuote, mutta nautittuna myrkyllinen. Ja penisilliini on eristetty homesienestä, mutta saattaa vesistöihin päätyessään edesauttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien muodostumista. Haluan siis painottaa, että se onko aine luontainen tai synteettinen, ei tee siitä vaaratonta tai vaarallisita. Ihmisten toiminnan johdosta ympäristöön päätyy niin paljon erilaisia kemikaaleja, että on mahdotonta sanoa, millaisia vaikutuksia tällä “cocktaililla” on eliöistöön. Mitä vähemmän kemikaaleja ympäristöön päätyy sitä parempi. Ympäristön kannalta on siis parempi syödä herkut makeutettuna tavallisella sokerilla kuin energiattomilla makeutusaineilla.

Lue lisää energiattomista makeutusaineista Eviran julkaisemasta lisäaineoppaasta.

 

Artikkelia ei voi kommentoida.